Guld

guld är ett grundämne som tillhör gruppen ädelmetall med kemiska tecknet au.
namnet kommer från aurum, det latinska ordet för guld.

det guldet jag använder är återvunnet material från leverantören. att återvinna guld kräver långt mindre resurser jämfört med gruvbrytning. i och med att guld är ett inert material är kvaliteten alltid densamma, guld är alltid guld.

guld är formbart, tåligt och lättarbetat. för att metallen inte ska vara för mjuk, vilket den är i sin rena form, så legerar ( blandar man ut ) guldet från 24 karat till andra karathalter. 9k, 14k, 18k 20k och 23k. i sverige används oftast 18k. renheten kan även räknas i tusendelar, då motsvarar 18k 750 tusendelar.
genom legering kan man även få olika färger på guldet. det vanligaste i sverige är rött guld (som är legerat med koppar och silver ), vitt guld (som är legerat med palladium), gult guld och roséguld.

vitguld har en ljusgrå ton med lite, lite inslag av gult. Det är vanligt att man pläterar vitguld med rodium för att få en ljusare ton ( som platina), men det behöver man inte göra. vitguldsfärgen är både vacker och beständig. många som har rodinerade smycken tror att vitguldet ändrar färg, men det är bara rodiumet som slitits bort., då kan det verka fläckigt, så efter en tids användning bör man rodinera om smycket. förr använde man nickel i vitguld, men det slutade man med kring 1980.

guld stämplas:
9k / 375
14k / 585
18k / 750
20k / 833
23k / 975